Julig cheesecake med smak av pepparkaka och saffran

 
Botten:
 
- 1 dl mandelmjöl
- 0,5 dl kokosmjöl
- 1 dl havregryn
- 1 msk kokosolja
- 5 st dadlar
-1 ägg
- ca 1 dl vatten
- 1/2 dl vaniljvassle eller naturellt bakprotein (inget måste, ta valfritt mjöl annars)
- 1 msk fiberhusk
- 2 msk sukrin gold
- 10 steviadroppar i vaniljsmak
- 1 tsk pepparkakskryddor och lite extra kanel och kardemumma
- En nypa salt
- 1 tsk bakpulver
 
Botten - gör så här:
- Blötlägg dadlarna om de är torkade innan du mixar dem till en jämn smet
-Tillsätt ägg, kokosolja, vatten och steviadroppar och mixa till en jämn smet
- Blanda resterande torra ingredienser i en egen bunke innan du blandar ner det i den blöta smeten
-Klä en rund form med bakplåtspapper och lite kokosolja innan du plattar ut bottnen och förgrädda den i 200 g i ca 15 minuter så att den hårdnar och får lite färg
 
Fyllning:
 
- 4 dl kvarg
- 1 dl philladelphia
- 0,5 dl flytande äggvita eller 2 äggvitor
- 1 dl valfritt vaniljvassle (vi använde vanilla milkshake från Questnutrition )
- 10 steviadroppar i vaniljsmak
- 1/2 tsk xantham gum
- 1/2 till 1 paket saffran (beroende på hur stark smak du önskar)
- 2 msk sukrin gold
 
Fyllningen - gör såhär:
- Häll upp alla ingredienser förutom saffran och sukrin gold i en stor bunke
- Mixa smeten med en mixerstav så att allt blandas och efter ett tag tjocknar till
- Mortla saffran och sukrin gold i en mortel och häll sedan ner det i smeten
- Mixa allt lite till och smaka av. Tillsätt eventuellt mer saffran och/eller sötning
-När bottnen är färdig förgräddad - bre på fyllningen, minska värmen till 160 grader och grädda nu cheesecaken i mitten av ugnen i ca 20-30 min (den ska ha stabbat till sig men kom ihåg att den stelnar mer när den får vila efter ugnen)
 
Såååå himla god och julig! Vi toppade med bananskivor och hampafrön från Nyttoteket! Tagga oss gärna om du testar receptet :)