Sockerfria lussebullar
GOD JUL på er alla!
Det var länge sedan vi skrev här på bloggen. Vi har haft en väldigt intensiv höst på många sätt och tiden har helt enkelt inte funnits till. Vår instagram har vi hela tiden uppdaterad som vanligt ;)
Det var länge sedan vi skrev här på bloggen. Vi har haft en väldigt intensiv höst på många sätt och tiden har helt enkelt inte funnits till. Vår instagram har vi hela tiden uppdaterad som vanligt ;)
Såhär lagom till 4e advent vill vi dela med oss av vårat kanonrecept på sockerfria lussebullar för att variera de vanliga med. Inget slår riktiga lussebullar men det kan vara kul att testa något nytt också :)
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 5 dl lättmjölk
- 5 msk olja/kokosolja
- 250 g naturell lättkvarg
- 1 g saffran (2 paket)
- 2 dl sötningsmedel (tex Stevia strö, Sukrilett eller Sukrin)
- 1/2 tsk salt
- 1 dl pofiber
- 2 dl dXb Pure Whey i vaniljsmak
- 16-17 dl mjöl (valfri sort, vi tog mjöl av 4 olika sädeslag) tex mandelmjöl, sesammjöl, kokosmjöl, vetemjöl, fullkornsmjöl, dinkelmjöl, osv
- 1 ägg (till pensling)
Gör så här:
- Värm mjölken och oljan i en kastrull till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
- Stöt saffran med 1-2 tsk av sötningen i en mortel och rör ner i degvätskan.
- Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd.
- Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
- Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 40 bitar
- Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och garnera eventuellt med russin.
- Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter.
- Värm ugnen till 250°C.
- Pensla med uppvispat ägg efter jäsning.
- Grädda lussekatterna mitt i ugnen 5-10 minuter.
- Låt svalna på galler under bakduk.